bugün
yenile
    1. 15
      +
      -entiri.verilen_downvote
      (bkz: vekaleten hastalık) kişinin çevresinden ve sağlık görevlilerinden ilgi görebilmek için kendini sürekli hasta etmesi veya bunun için uğraşmasına verilen addır. psikolojik bir rahatsızlık olan münchausen sendromu adını, 18 yy’da yaşayan alman baron karl von munchausen'den almaktadır. katıldığı rus-osmanlı savaşında yaşadıklarını çevresine abartılı bir şekilde anlatan ve kendini yaşananların merkezine koyan tavrı kısa sürede tüm hikayelerinin yayılmasını sağladı. bir süre sonra yalan olduğu anlaşılan bu hikayeler karl von munchausen'i daha da ünlü yaptı ve tabii ki kendi adıyla anılacak bir sendromun literatüre girmesine neden oldu. sendromun isim babası richard alan john asher'dır. asher, 1951 yılında hastane hastane dolaşıp gereksiz yere tedavi almak isteyen bir grubu tanımlamak için bu ismi kullanmıştır. (bkz: the sixth sense), (bkz: the x files), (bkz: house m.d.), (bkz: bron/broen) gibi yabancı film ve paramparça gibi yerli bir dizide de işlenmiştir. kişinin çoğu zaman kendisine zarar vermesine neden olabilecek bu kişilik bozukluğunun başkalarını, özellikle çocukları ilgilendiren daha tehlikeli bir boyutu var: "munchausen by proxy sendromu" münchausen sendromu yaşayan kişi kendisine yönelik bir ilgi için hareket ederken, munchausen by proxy sendromu yaşayanlar otoritesi altındaki kişilere dikkat çekmek isterler. özellikle çocuklarının sürekli hasta olduğuna inanan ve bunun için doktor doktor dolaşan ebeveynler için kullanılan bir kişilik bozukluğudur. bu kişilik bozukluğu bazen ebeveynlerin çocukları öldürmesiyle de sonuçlanabilir. bu sendrom, "tıbba meydan okuma" olarak da değerlendirilebilir. (bkz: the 9th life of louis drax) filminde şahane islenmiştir. (bkz: vekaleten munchausen sendromu)
      3kisaca (bkz: ilgi oruspusu) - mrdepresif 13.02.2017 13:06:41 |#3474997
    2. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      kısaca hastalık hastası
    3. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      hastalık hastalığıdır. orospuluk değildir psikolojik bir hastalıktır. ilgisiz büyümeden kaynaklanabilir. örnekle özetlemek gerekirse house'un bir bölümünde, küçükken annesi çok hasta olduğundan babasının tüm ilgisinin annesine gitmesini kıskanmış bir kız bu sendroma yakalanmıştı.
    4. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      sharp objects adlı dizide öğrendiğim hastalık. ***alıntı*** özel bir çocuk istismarı formudur. munchausen's by proxy sendromu, ilk kez 1977'de meadow tarafından tanımlanmıştır. aile ya da koruyucu, çocukta bir hastalık varmış gibi yapmakta ya da hastalık yaratmakta ve "hasta" çocuğu doktora götürmektedir. ***alıntı***
    5. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      bu konuyla ilgili gerçek hayattan uyarlanmış The Act dizisini izleyebilirsiniz. gypsy rose blanchard kamuoyunun da tanık olduğu somut örneklerinden biridir. küçüklüğünden beri annesi tarafından hastane hastane gezdirilir. kızının her defasında farklı bir hastalığa sahip olduğunu söyler, doktorları inandıracak seviyeye gelir. uyku apnesi ve lösemisi vardır, tekerlekli sandalye olmadan yaşayamaz, beslenme tüpü olmadan beslenemez. annesi kanser olduğunu söylediği için saçlarını keser, ilaçlar yüzünden dişleri dökülmeye başlar. yaşı 19 olmasına rağmen annesi onu 15 yaşında gibi gösterir. yavaş yavaş gypsy'nin aslında sağlıklı olduğu anlaşılsa da gypsy annesinden bir türlü kurtulamaz. sonra efendim, gypsy nicholas adlı bir gençle tanışır. pek çok şeyin farkına varmaya başlar. spoiler. ikisinin beraber annesini öldürmesiyle de tüm olay açığa çıkar. nicholas müebbet hapis cezasına çarptırıldı, gypsy de 10 yıl ceza aldı. 2024 yılında çıkacağı söyleniyor. dizi gerçekle nerdeyse birebir ilerlemiş, gerçek hayattaki röportajları vs de okuyabilirsiniz. dizi de hulu yapımıdır gönül rahatlığıyla izleyebilirsiniz.